Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’nin Dardanos Yerleşkesi’ndeki Deniz Canlıları Araştırma Ünitesi önünden 10 bin çipura yavrusu denize bırakıldı.
Bir balık çiftliğinden yumurta olarak alınan çipuralar, tesiste 110 gün boyunca bilimsel olarak beslendi ve 1.5 ila 3 gram ağırlığa ulaştıktan sonra da bekletildikleri tanklardan özel musluk sistemiyle denize salındı.
Bir çiftlikten yumurta olarak alınan çipuralar, 6 ay boyunca tesiste bilimsel yöntemlerle beslenerek 1.5 ila 3 gram ağırlığa ulaştırıldı. Tanklarda bekletilen yavru çipuralar, musluk sistemiyle denize salındı.
Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umur Önal “Çipura balığı seçmemizin nedenlerinden bir tanesi ekonomik önemi. Bu nedenle de avcılık baskısına maruz kalan bir tür. Fakat çipura balığını herkes bilir. Son derece lezzetli bir balıktır. Bir çipura balığı kabaca 300 bin kadar yumurta verebilir. Dolayısıyla bir çipura balığı nereden bakarsanız bakın yılda benim tahminim 1 milyon kadar yumurta üretme kapasitesine sahip. Bu salacağımız balıkların büyüme konusu artık doğanın tekelinde. Belki bazıları ilk gün ölecekler, bazıları da çok uzun yıllar, 7-8 yaşına kadar yaşama şansına sahip olacaklar.
Önal, denize saldıkları balıkları bu boyuta ulaştırmalarının 6 ay sürdüğünü belirterek, “Balıklarımız şuanda 1.5 ile 3 gram arasındalar ve 110 gün yaşındalar. Biz bu balıkları yumurtadan yetiştiriyoruz. Burada bir çiftlikten yumurtalarını alıyoruz, tanklara koyuyoruz.
Yumurtalarımız yaklaşık 2-3 gün içerisinde açıldıktan sonra balıklarımızı sadece plankton dediğimiz çok özel besinlerle besliyoruz. Yaklaşık 1.5 ay sonra kuru yeme alışmaya çalışıyorlar. Daha sonra da balıkları kuru yeme adapte ediyoruz. Şuan ki balıklarda deniz şartlarına tamamen adapte oldu” dedi.