Her gün binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan 130 yıllık tarihi Aynalı Çarşı, normalleşme süreciyle birlikte 2 ay sonra kapılarını ziyaretçilere açtı.
Çin’de ortaya çıkan ve dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla birlikte kepenk kapatan Aynalı Çarşı, normalleşme süreciyle birlikte 2 ay sonra yeniden ziyaretçilere açıldı. Adı ‘Çanakkale Türküsü’ ile ölümsüzleşen asırlık Aynalı Çarşı’da yöresel ürünlerin yanı sıra, giyim, yiyecek, içecek, ev tekstili, baharat çeşitleri ve Truva Atı, Şehitler Abidesi ve Seyit Onbaşı minyatürleri gibi hediyelik eşyalar satılıyor.
Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de geçen Aynalı Çarşı, 2’nci Abdülhamid’in 1889 yılındaki padişahlığı sırasında, Çanakkale’nin önde gelen Yahudi ailelerinden birinin üyesi İlya Halyo tarafından yeniden inşa ettirildi.
Çarşı, 1915’te Gelibolu çıkarması sırasında hasar gördü. Çarşı içinde eskiden atlar için koşum ve süs eşyası yapan dükkanlar yer alıyordu. Çarşı, ‘ayna’ denilen at gözlüklerinin satılması nedeniyle ‘Aynalı Çarşı’ adıyla anılıyor. Aynalı Çarşı’dan söz edilen Çanakkale Türküsü’nü ise, ilk kez Çanakkale Savaşları’na katılan Kastamonulu bir askerin söylediği biliniyor.