13 Haziran 2021 - 14:59
1251 Kişi OkumuşOrmanımızı Madencilere.. Havamızı Termikçilere.. Denizimizi Sanayicilere.. Tarım Arazilerimizi Rantçılara.. Kurban Ettik… Ama biz Çevre Günü Kutladık…. Siyasetçiler, bürokratlar ön saflardaydı…
Dünyanın en eşsiz coğrafyalarından birine sahip olan Çanakkale’nin dağları altın madenleri ile delik deşik edilirken.. Bulduğu her boş araziye termik Santral kondurulmak istenirken.. Geçen yıla kadar Mavi Bayraklı Plajları şu anda Deniz Salyası işgali altında olan Çanakkale’de 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinliklerle kutlandı!
1972 yılında İsveç’in Stokholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda alınan bir kararla, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi. Birleşmiş Milletler üyesi olarak Türkiye’de de her 5 Haziran günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Her yıl olduğu gibi bu yılda Çanakkale’de 5 Haziran Dünya Çevre Günü başta Valilik, Kaymakamlıklar ve Belediyeler olmak üzere çevre temizliği etkinlikleri gerçekleştirildi.
İÇME SU BARAJINA FOSSEPTİK AKAN İL ÇANAKKALE!
Etkinlikler kapsamında yerleşim yerleri ve yakınlarında çöp toplanıp objektiflere poz verilirken Çanakkale halkı acı bir gerçekle karşılaştı. Çanakkale’nin tek içme su kaynağı olan Atikhisar Barajı çevresindeki bazı köylerin arıtma tesisi olmasına rağmen fosseptiğini baraja boşalttığını Belediye Başkanı Ülgür Gökhan açıkladı.
Yani baraj çevresinde yaşayan köylerin tuvalet atıkları halkın içme suyu barajına karışıyor! Maliyet nedeniyle mi yoksa başka sebeplerle mi köylerin fosseptiklerinin Atikhisar Barajına akıtılmasına ve halkın sağlığı ile oynanmasına göz yumulduğunu ise kimse açıklamadı!
EFSANELERİN DAĞI ALTIN UĞRUNA DELİK DEŞİK EDİLİYOR!
Antik dönemleri ait efsanelerin yanı sıra İslami efsaneye de kaynaklık eden, bir bölümü Milli Park olan, üzerinde binlerce endemik bitki türü ve milyonlarca canlının yaşadığı Kazdağları, son yıllarda Altın Madenciliği işgali altında. 2020 tarihli bir rapora göre Çanakkale’de şuanda işletme durumunda 5 adet, ÇED olumlu kararı almış 3 adet, ÇED süreci devam eden 18 adet maden şirketi bulunuyor.
KAZDAĞLARI YÖRESİNİN YÜZDE 79’U MADEN RUHSATLI!
TEMA Vakfı tarafından yayınlanan Kazdağları yöresine ilişkin madencilik raporunda; Biga Yarımadası ve Ege’nin kuzeyinde yer alan 1 milyon 697 bin hektarlık alanın yüzde 79’unun madencilik ruhsatlı olduğu belirtildi. Raporda Kazdağları yöresinde yürütülecek altın madenciliği ile ilgili olarak; “Ruhsatların farklı arazi kullanım türlerine göre dağılımına bakıldığında, çalışma alanındaki orman varlığının %80’inin madencilik yapılabilecek alan olarak belirlendiği görülmüştür. Çalışma alanının %41’i aktif ruhsat sahalarına tahsis edilmiştir. Bu aktif ruhsatların %57’si işletme, %43’ü arama ruhsatı statüsündedir. Orman alanlarının %39’u ihale ruhsat alanları için tahsis edilirken, tüm orman varlığının ise sadece %20’si herhangi bir ruhsat sınırına dahil değildir” ifadeleri yer alıyor.
MİLLİ PARKLAR BİLE MADENCİLERİN RUHSAT ALANLARI İÇERİSİNDE..
Raporda en çok dikkat çeken detaylardan birisi de koruma alanı olarak faaliyet gösterilen Milli Parkların belirli bölümlerinin de madencilik ruhsatlarına dahil edildiği idi. Raporda konuyla ilgili olarak “Milli Parkların yüzde 54’ü ihale ruhsat alanlarında kalmaktadır. Bu alanlardan biri olan Kaz Dağları Milli Park Alanı’nın yüzde 80’i Troya Milli Parkı’nın ise yüzde 10’u ihale ruhsat alanında kalmaktadır” deniyor.
TERMİK SANTRALLER.. HAVAYI SADECE KİRLETMİYOR, ZEHİR SAÇIYORLAR!
Yıllarca çeşitli hukuk mücadelelerine rağmen işletmeye açılan Çanakkale’de ki termik santral sayısı 5 adet. Kâğıt üzerinde planlanan ise 8, eğer planlananlarda inşa edilir ve hayata geçirilirse Çanakkale’de önümüzdeki yıllarda toplamda 13 adet Termik santral faaliyet gösterecek. Termik Santrallerin havaya yaydığı zehirli partiküller tüm canlıları olumsuz etkilerken; sebep oldukları hava kirliliği resmi kayıtlara geçmesine rağmen kurumlar gereken işlemleri yapmıyor.
Geçtiğimiz hafta Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), Dünya Çevre Günü için online basın toplantısı düzenleyerek ülkede artan hava kirliliğine dikkat çekti. ÇMO Genel Başkanı Ahmet Dursun Kahraman, hava kirliliği ölçümü yapan 357 istasyon olduğunu, bu istasyonların yarısından fazlasında ölçüm yapılmadığına dikkat çekti. Ölçüm yapılmayan gün sayısına bakıldığında hava kalitesinin raporların sunduğundan daha kötü olabileceği endişesi dile getiren Kahraman, “Özellikle termik santrallerin bulunduğu alanlardaki ölçüm yapılmayan gün sayısı çok yüksek. Bu illerdeki istasyon verilerine bakıldığında, çoğu istasyonda veri alımının olmadığı gözlemlendi. Hem minimum veri alımının sağlandığı hem de eksi değer ölçülmemiş istasyonlarda da genel olarak limit değerlerin aşıldığı görüldü. Termik santrallerin bulunduğu illerde güvenli veri sağlanmamış olmasına rağmen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), AB ve Ulusal Limit Değerleri aşılmış.” dedi.
ÇANAKKALE’Kİ TERMİK SANTRALLERDE ÖLÇÜM YAPILAMADI!
ÇMO Genel Başkanı Ahmet Dursun Kahraman’ın açıkladığı raporda Çanakkale’de ki Termik Santraller ile ilgili olarak; “Çanakkale Çanakkale-Can-MTHM istasyonlarında minimum veri sağlanmış ve limit değerler aşılmıştır. Çanakkale-Lâpseki-MTHM istasyonunda ölçüm yapılmamıştır ve Çanakkale-Biga İçdaş istasyonunda güvenli veri alımı sağlanamamıştır” ifadelerinin yer alması dikkat çekti.
DENİZLERİMİZ HIZLA KİRLENİYOR.. MAVİ BAYRAK SAYISI 17’DEN 12’YE DÜŞTÜ!
Çanakkale’nin sadece Dağları, dereleri ve havası tehdit altında değil. 44 ülkede faaliyet yürüten Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’nın (FEE), belli kriterlere sahip plaj ve marinalara verdiği Mavi Bayrak ödülü 2021 yılında Çanakkale il genelinde 12 plaja verildi. 2020 yılında Çanakkale’de Mavi Bayraklı Plaj sayısı ise 13 idi. 2019 yılında Çanakkale’nin 17 plajında Mavi Bayrak dalgalanıyordu!
DENİZ SALYASI KİRLİLİĞİ HERKESİN GÖZÜNE SOKTU!
Mavi Bayraklı plaj sayısındaki düşüş deniz ve plajlarımızdaki kirliliği gözler önüne pek sermedi ama Deniz Salyası olarak da bilinen Müsilaj gözle görülür bir şekilde denizlerimizin ne kadar kirlendiğini herkese gösterdi. Çevre kirliliğinin yanı sıra Turizmi de olumsuz etkileyen Müsilaj’ın Bozcaada ve Saroz Körfezinde de görüldüğü bilinen bir gerçek. Şubat ayından bu yana ortaya çıkan Deniz Salyası’nın temizlenmesi için sayısız kere haber yapıldı. Tüm çağrılara rağmen harekete geçmeyen bakanlık Marmara Belediyeler birliği toplantısında tehlikenin farkına vararak eyleme geçti. 8 Haziran 2021 tarihinden itibaren de törenle Marmara’ya kıyısı olan her yerde müsilajı temizleme çalışmaları başlatıldı.
HABER: AYNALI PAZAR
BENZER HABERLER
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER