Çanakkale’nin türkülerine konu olan 127 yıllık tarihi Aynalı Çarşı, yöresel ürünlerin yanı sıra, giyim, yiyecek, içecek, ev tekstili ile hediyelik eşyalardan oluşan ürün yelpazesiyle her gün binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.
Çanakkale Savaşları sırasında adı Çanakkale Türküsü’yle ölümsüzleşen ünlü Aynalı Çarşı, yerli ve yabancı turistler için en cazip alışveriş merkezlerinden biri haline geldi. Tarihi çarşı her geçen gün yenilenen çehresi, iğneden ipliğe binbir çeşit ürün yelpazesiyle kentin ekonomisine ve turizmine önemli katkı sağlıyor. 127 yıllık bir geçmişi bulunan kent merkezindeki tarihi çarşıda havlu, eşarp, giyim malzemeleri, ayakkabı, şapka, kitap, karpostal, çanak, çömlek, testi, bardak, çaydanlık, ayna, magnet, çakmak, anahtarlık, maket bebek, oyuncak, tesbih, bileklik, takı, saat, sabun, peynir helvası, zeytinyağ, baharat çeşitleri, Truva atı, Şehitler Abidesi ve Seyit Onbaşı maketleri gibi hediyelik eşyalar turistlerin beğenisine sunuluyor.
ADI AT GÖZLÜKLERİNDEN GELİYOR
Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de geçen Aynalı Çarşı, 2’nci Abdülhamid’in 1889 yılındaki padişahlığı sırasında, Çanakkale’nin önde gelen Yahudi ailelerinden birinin üyesi İlya Halyo tarafından yeniden inşa ettirildi. Çarşı, 1915’te Gelibolu çıkarması sırasında tahrip oldu. Çarşı içinde eskiden atlar için koşum ve süs eşyası yapan dükkanlar yer alıyordu. Çarşı, ‘ayna’ denilen at gözlüklerinin satılması nedeniyle ‘Aynalı Çarşı’ adıyla anılıyor. Aynalı Çarşı’dan söz edilen Çanakkale Türküsü’nü ise ilk kez Çanakkale Savaşları’na katılan Kastamonulu bir askerin söylediği biliniyor.